fbpx

Šta je potrebno za početak investiranja u nekretnine?

Razmišljate o investiranju u nekretnine i pitate se kako i gdje početi? U samoj pripremi za proces investiranja u nekretnine, mnogo je pitanja koje trebate postaviti i pronaći za njih odgovore. Koji su vaši kratkoročni ciljevi? Šta u ovom vremenu trebate učiniti prije nego što počnete investirati? Šta trebate znati? Koji su dugoročni planovi?

Podijeli na društvenim mrežama

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin

Napravite plan

Na prvom mjestu je sveobuhvatni finansijski plan kao jedan od prvih elementata koji biste trebali pripremiti. Tu je znatan iznos novca koji vam treba kako biste započeli jer je investiranje u nekretnine skupo putovanje. Možete investirati u koju god nekretninu želite, bilo da se radi o porodičnoj kući, stambenoj zgradi, parkingu itd, šta god da izaberete potreban je unaprijed pripremljen novac kako bi započeli sa investicijom. Početni kapital ne uključuje buduće troškove održavanja nekretnine niti druge troškove koji dolaze zajedno s tim. 

Kada imate sveobuhvatan finansijski i strateški plan, moći ćete vidjeti koliko možete investirati. Ovo će odrediti tip nekretnina u koju ćete uložiti. 

Unajmite profesionalca

Kada investirate po prvi put, ne biste trebali ulaziti sami u proces. Trebate se konsultirati sa profesionalcima u nekretninama koji su specijalizirani u tom poslu, osim ako nemate člana porodice koji je broker, agent nekretnina, advokat ili slično. Postoji razlika između agenta koji vam prodaje nekretninu u kojoj ćete živjeti i agenta koji vam prodaje nekretninu koji ćete koristiti za generisanje prihoda. Saradnja sa profesionalcem je ključni element u tome kako će vaša strategija izgledati i kako ćete ih uključiti u vaš cjelokupni plan. 

Agenti koji znaju ovaj tip nekretnina i prodaju znaju koja pitanja postaviti. To će takođe pomoći ako su iz podrućja za koje ste zainteresirani da investirate. Mogu vas uputiti na nekretnine koje su profitabilne. Znaju i historiju mjesta u kome se nalazi nekretnina kao trenutne cijene te da li ćete iz investicije u potencijalnu nekretninu dobiti kontinuiran pasivni prihod koji tražite. Ova informacija je neprocjenjiva. 

Ispitajte agente prije nego se upustite u saradnju s jednim od njih. Osobnosti i gledišta su jako važni prilikom transakcija u nekretninama. Osjećat ćete se samouvjereno ukoliko agent posjeduje znanje koje trebate usvojiti i ima na umu vaše najbolje interese.

Učite o investiranju

Mnogo je dostupnih informacija danas, posebno na internetu, od blogova do video sadržaja, knjiga, kurseva i ostalih edukacijskih sadržaja koji sadrže vrijedne informacije i savjete o investiranju, načinima i strategijama investiranja. Međutim i prilikom učenja, morate biti oprezni, jer previše informacija donosi mnogo više opcija i izazova. Zato je najbolje da učite korak po korak po mogućnosti uz iskusnog mentora koji će vas voditi do željenog cilja.

Ako tražite način da povećate svoj bogatstvo investiranjem u nekretnine, najbolji tip nekretnine jesu one za izdavanje. Nekretnine za izdavanje su onaj tip imovine koje imaju zakupca koji plaća rentu na mjesečnoj, godišnje ili kako je danas popularno na dnevnoj osnovi. 

Na kraju, važno je zapamtiti da investiranje u nekretnine nije hobi već biznis i zato nam je i potrebna pomoć profesionalaca prije nego što steknemo iskustvo i znanje u investiranju u nekretnine. Kada imate znanje o industriji nekretnina i kako to sve radi, imate ključnu komponentu za investiranje koje će vam donijeti profitabilan pasivni prihod. 

I da ponovimo još jednom – plan koji opisuje vaše finansije i strategiju ulaganja neophodan je za postizanje ovog cilja, a to je profitabilan pasivni prihod.

VAŠA SLJEDEĆA INVESTICIJA

Green Residence apartmani

Projekat je smješten na Ilidži, 200m od Velike Aleje. Lokacija je vrlo atraktivna za izdavanje apartmana. Projekat se gradi na 6 etaža, sa 25 dvosobnih apartmana veličine od 69m2 do 88m2, uz 2 penthouse apartmana na šestom spratu.

Get your Brochure

Fill in your details to download your exclusive brochure about Green Residence project